01-12-2009

De schadelijke gevolgen van egoïsme

 

Problemen kun je oplossen, samen met anderen!

Er zijn mensen, die klagen over hun leven zonder er iets aan te doen. Dat klagen lucht op, dus het helpt wel een beetje. Maar beter is het om je levensomstandigheden te verbeteren.

Dat is niet eenvoudig. Veel mensen proberen het, lopen voortdurend tegen muren aan en geven dan op. Je gaat dan in overlevingsstand en de hoop op een beter leven verdwijnt. Soms is dat het beste wat je kunt doen. Maar in de meeste gevallen kan het beter.

Veel mensen zijn ongelukkig met de manier waarop zij wonen. Drukke omgeving, mensen die men niet kent, buren die je niet begrijpen, soms ook geluidsoverlast. Zolang je alleen blijft, kun je hier meestal weinig aan doen. Als je je verbindt met anderen, kun je je lot verbeteren. Samen met een aantal gelijkgestemden is veel meer mogelijk. Met drie tot vijf personen kun je gezamenlijk een villa in een mooie omgeving huren of kopen. Of je kunt een woonboerderij kopen. Dat soort mogelijkheden ontstaan wanneer je je verbindt met anderen.

Overstijging van egoïsme

Om je te kunnen verbinden met anderen, dien je je egoïsme te overstijgen. Veel mensen wijzen verbinding met anderen af en komen er dan achter, dat ze het in hun eentje gewoon niet redden. De mensheid is zo'n succesvolle soort omdat men geleerd heeft in grote groepen samen te wonen. Dat vermogen tot samenwerking wordt ondermijnt door het leven in een stad.

Vroeger leefde men in stammen, later in dorpen. Men was afhankelijk van elkaar, men hielp elkaar, men had sociale rechten en ook verplichtingen. Tegenwoordig willen veel mensen rechten zonder verplichtingen. Dit voedt het egoïsme. Men wil steeds minder rekening houden met anderen, maar men eist wel, dat alle anderen rekening met hun houden. Uiteraard werkt dat niet.

Stel dat je prettig wilt wonen. Sommige mensen treffen het en kunnen voor weinig geld een leuk huis huren en krijgen er goede buren gratis bij. Veel mensen treffen het niet. Goedkoop wonen en goede buren worden niet gegarandeerd. Als je het niet getroffen hebt met je woonomgeving, dien je een betere woonomgeving te scheppen. De meeste mensen kunnen dat niet alleen. Dan wordt het tijd om samen te werken met gelijkgestemden. Dan dien je gelijkgestemden te zoeken en je met hun te verbinden. Vervolgens dien je te leren rekening te houden met elkaar. Als dat lukt, dan kun je gezamenlijk een woonomgeving scheppen, die voor alle deelnemers aangenaam is.

Eenzaamheid

Via een telefonische advieslijn krijg ik veel telefoontjes van 60+ vrouwen. De meesten zijn alleen en volledig vereenzaamd. Als ik ze aanraad om een goede vriendin te zoeken, krijg ik vooral bezwaren te horen. In de loop van hun leven hebben ze zich steeds verder afgesloten. Ze zitten vol met wrok om alles wat anderen hun hebben aangedaan. Ze vertrouwen niets en niemand meer. Hun leven is een uitzichtloze hel van eenzaamheid. En wat ik ook zeg, ze zijn gewoon niet bereid of in staat te veranderen.

Vermoedelijk zijn 60+ mannen net zo eenzaam, maar deze laten minder van zich horen.

Stel je eens voor, dat je van je 60e tot je 100e in eenzaamheid doorbrengt. Misschien dat je kinderen een paar keer per jaar een kopje koffie komen drinken. Dat zijn dan de hoogtepunten van je leven. Kun je je een ergere hel voorstellen?

Het is noodzakelijk om je te verbinden met andere mensen. Dat kost in het begin moeite. Het is niet gemakkelijk je eigen egoïsme te overstijgen. En als je je verbindt met andere mensen, zul je vaak pijn ondervinden van hun egoïsme. Vaak zul je mensen ontmoeten, die je pijn doen met hun egoïsme. Als je dan de moed opgeeft, blijf je in eenzaamheid. Als je door blijft zoeken, en je transformeert je eigen egoïsme, dan is er een behoorlijke kans, dat je deel gaat uitmaken van een spirituele groep, die geestelijke groei en naastenliefde belangrijk vindt. Dan heb je je nieuwe 'stam' gevonden.

Verlaat je 'comfort-zone'

Als je een groene kikker in een pan heet water gooit, springt hij er meteen uit. Gooi je hem in een pan koud water, dan blijft hij zitten. Zet je dan de pan op het vuur en verwarm je het water, blijft hij gewoon zitten. Je kunt hem koken zonder dat hij het door krijgt. (Er zijn wetenschappers die dit soort experimenten doen!)

Ben jij anders dan deze kikker? Als we jou bij je lurven grijpen en in een onaangename toestand brengen, verzet je je daar tegen. Maar als je bestaande situatie langzaam maar zeker verslechtert, blijf je dan zitten waar je zit? Ook al word je langzaam gekookt?

Je bestaande situatie is 'je comfort-zone'. Je voelt je daar veilig, omdat deze vertrouwd is. Een andere situatie opzoeken voelt onveilig. We zijn geneigd om in onze vertrouwde omgeving te blijven, ook als deze langzaam degenereert en onleefbaar wordt. Het idee om te veranderen jaagt ons schrik aan.

Een goed voorbeeld hiervan is Beiroet tijdens de burgeroorlog. Die stad werd jarenlang voortdurend gebombardeerd en met mortiergranaten beschoten, door allerlei elkaar bestrijdende groepen en door Israel. Toch bleven de mensen gewoon waar ze waren. Werd hun huis in puin geschoten, bouwden ze het gewoon weer op. Verhuizen was voor veel mensen beangstigender dan blijven. Mensen verschillen niet zo erg veel van groene kikkers.

Kijk eens kritisch naar je leven. Wil je zo blijven leven? Is je leven goed voor je? Wordt het beter? Of zink je steeds verder weg?

Ben je bereid te veranderen? Is het noodzakelijk te veranderen? Dien je je angsten te overwinnen en je 'comfort-zone' te verlaten? Heb je de wilskracht om een ander leven te gaan leiden? Ben je bereid om het risico te nemen en het roer om te gooien? Of laat je jezelf liever langzaam gaar koken?

Een liefdeloos leven

Ik ken een vrouw, die onderdrukt wordt door haar man. Vaak is ze depressief en moe. Toch blijft ze in de relatie, omdat ze bang is voor verandering. Ze meent, dat ze niet op eigen benen kan staan. Bovendien houden de vooroordelen van haar moeder haar tegen. Inplaats van stappen te zetten naar een goed en liefdevol leven, blijft ze in een troosteloze situatie.

Veel mensen doen min of meer hetzelfde. Men is ontevreden met het leven, maar men durft geen stappen te zetten op weg naar een beter leven. Men kiest voor vermijding van risico's. En veel mensen hopen op verlossing van buitenaf. Misschien win je volgende week de lotto en wordt alles beter. Of misschien komt Jezus terug om je te verlossen. Maar als Jezus je roept om te veranderen, durf je het dan wel en nu niet? Misschien vergaat de wereld binnenkort, ben je eindelijk van alles af. Veel mensen geloven in doemvoorspellingen, omdat ze eigenlijk schoon genoeg hebben van hun leven.

Leef voor je ziel

Je lagere persoonlijkheid laat zich inpakken door driften en instincten. De drang om te overleven is heel sterk. Dat is geen drang waar jij beter van wordt. Het is een drang die noodzakelijk is om je genen door te geven. Misschien wordt het in de toekomst voor je nageslacht beter. Maar als je je niet voortplant of als je je al voortgeplant hebt, is deze overlevingsdrang zinloos.

Je overlevingsdrang is veel sterker dan je drang om gelukkig te worden. Als gevolg daarvan ben je geneigd om vast te houden aan wat je hebt, hoe ellendig dat soms ook is. Voor het behoud van de soort was dat nuttig. Het stelde vrouwen in staat om te blijven in een vervelende situatie, die veiligheid voor het nageslacht bevorderde. Maar tegenwoordig werkt dit vaak averechts. Je kinderen schieten er weinig tot niets mee op en voor jou is het ook niet goed. Als je huidige situatie niet goed voor je is, luister dan naar het hogere in jezelf. Leef voor je ziel en niet voor je overlevingsdrang. Kies voor een spiritueel leven. Kies voor licht en liefde en verlaat je 'comfort-zone'.

Wilskracht

Het beginnen van een nieuw leven zal ik illustreren met een voorbeeld.

Je kunt kiezen voor de Cirkel van Licht en Liefde. Op onze site kun je een oproep plaatsen om in je eigen omgeving een Cirkel van Licht en Liefde te beginnen. www.cirkelvanlichtenliefde.nl Je kunt ook elders oproepen plaatsen.

Als je dat doet, kan het gebeuren, dat niemand reageert. Het is nog onbekend en veel mensen vinden dat eng. Het kan ook zijn, dat je vooral verkeerde mensen op je dak krijgt. Mensen die alleen maar energie zuigen en niets geven. Geef je dan op?

Je ego zal je heel snel vertellen, dat het niets wordt. Dat je het beter kunt opgeven, en snel een beetje. Dit is niets voor jou, het is allemaal veel te ... Ja, je ego kan er wat van om je te ontmoedigen en je terug te krijgen in je 'comfort-zone'.

Succesvolle mensen zetten door

Het verschil tussen succesvolle mensen en mislukkelingen is heel klein. Een succesvol mens neemt zich iets voor en blijft proberen tot hij slaagt. Een mislukkeling geeft na één of enkele pogingen op. Iedere keer dat je opgeeft, versterk je je identiteit van mislukkeling. Iedere keer dat je net zo lang doorgaat tot je slaagt, versterk je je identiteit van een succesvol mens. Om een succesvol mens te worden hoef je alleen maar door te zetten.

Je wil op aarde realiseren, is dat belangrijk voor je? Of maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk in je 'comfort-zone'? Probeer je liever te leven met je situatie, ook al is dat een pan met water op het vuur, waarin je langzaam gaar gekookt wordt als een groene kikker? Als je wilskracht niet groter is dan bij een groene kikker, is dat alles wat je kunt doen. Maar als je een echt mens bent, ben je geboren voor meer.

Wie is de baas in je leven?

Sommige mensen menen, dat het willen een uiting is van egoïsme. Dat is een misverstand. Als het ego iets wil, dan is dat een uiting van het ego en dus egoïsme. Als je ziel iets wil en je ego verbindt zich daarmee, zelfs als dat moeilijk is, dan transformeert dat het ego.

Daarnaast dien je je te bedenken, dat je ego niet je vijand is. Je hebt een sterk ego nodig om op aarde te kunnen leven. De vraag is echter: Wie is de baas?

Als je ego de baas is, word je getiranniseerd door je ego. Als je ziel de leiding overneemt en je ego stelt zich in dienst van je ziel, dan is je ego een geweldige hulp.

Hoe word je gelukkig?

Er is geen recept voor geluk, geen garantie dat je gelukkig zult worden. Alles kan goed gaan in je leven, je kunt al de goede dingen goed doen, en dan nog kan het noodlot toeslaan. Een kind kan terminaal ziek worden, je partner kan verongelukken, er kan een vliegtuig op je werkplek neerstorten, ...

Er is wel een recept om ongelukkig te worden. De verkeerde dingen goed doen of de goede dingen verkeerd doen. Ongeluk is dan bijna een garantie.

Voorbeelden:

 • Heb je huisvestingsproblemen:

  • Je kun blijven zitten waar je zit, je maakt geen verbinding met andere mensen, je verandert niets.

  • Alternatief:

   Koop samen met anderen een goede woning. Verhuis naar een goedkoper deel van het land. (Zelf ben ik naar noord-oost Groningen verhuisd, omdat we daar voor weinig geld geweldig kunnen wonen. We hebben nu een grote tuin met een fruitgaard. Voor en achter volkomen vrij uitzicht en geen geluidsoverlast of andere overlast.)

   Als je creatief gaat kijken naar je mogelijkheden, is er meestal wel iets re realiseren.

 • Zit je in een ongelukkige relatie:

  • Blijf in de relatie (het verkeerde) en doe alles in die relatie goed.

  • Als alternatief:

   Bevrijd jezelf. Ga op eigen benen staan. Bepalen wat je echt wilt en ga daar voor.

   Om dit te kunnen doen, dien je angsten te overwinnen. En je dient je kleinzielige ego te onderwerpen aan je grootzielige ziel.

Als je ongelukkig bent, blijf dan niet zitten in de pan waarin je langzaam gekookt wordt. Spring er uit. Neem risico's, maar gebruik wel je gezond verstand.

Laat je niet tegenhouden door valse moraal

De eerder genoemde vrouw in een ongelukkige relatie is helemaal niet geschikt voor een normale relatie. Ze houdt van BDSM, staat open voor groepsseks en wil geestelijk vooral vrij zijn. Van een gewone doorsnee relatie wordt ze doodongelukkig.

We hebben via Mozes en het Christendom een seksuele moraal gekregen, die heel geschikt is voor een primitieve stam van schaapherders, waarbij de wet vooral het overleven van de stam tot doel heeft. In een moderne samenleving werkt deze seksuele moraal niet. Joden, Christenen en Moslims hebben de grootste moeite met afwijkende beleving van seksualiteit. Homo-seksualiteit is al bijna niet te accepteren. Hoe staan deze gelovigen tegenover een vrouw die samenwoont met drie mannen? Ik ken een heks, die zo leeft. Stel: Twee vrouwen en een man gaan samen naar het stadhuis en willen trouwen. Hoe reageert de ambtenaar van de burgerlijke stand? Met het homo-huwelijk heeft men het al zo moeilijk!

Er zijn mensen met afwijkende seksuele geaardheid. Homo-seksualiteit, bi-seksualiteit, trans-seksualiteit, polyamorie, ...

Sommige mensen kunnen niet trouw zijn, willen meerdere partners. Kunnen deze mensen een groepshuwelijk sluiten? Kunnen bijvoorbeeld vijf mannen en vijf vrouwen samen een groepshuwelijk sluiten, met elkaar seks bedrijven in alle mogelijke combinaties en gezamenlijk de kinderen opvoeden? De wet biedt daar weinig houvast.

Sommige mensen zijn onderdanig en/of masochistisch. Er zijn mensen, die slaaf of slavin willen zijn. Andere mensen zijn dominant en/of sadistisch. Er zijn mensen, die meester of meesteres willen zijn. Deze mensen kunnen helemaal niet gelukkig zijn in een traditionele relatie.

Als je een doorsnee seksualiteit hebt, kun je gelukkig worden in een doorsnee relatie. Heb je een aparte seksualiteit, dan is die weg afgesloten. Je kunt dan ongelukkig zijn in een doorsnee relatie. Of je kunt de sprong in het onbekende wagen, breken met de tradities en nieuwe relatievormen uitproberen. Dan moet je breken met de moraal van Mozes. Dan moet je een nieuwe moraal ontwikkelen. Dat is geen garantie voor geluk, maar biedt wel nieuwe groei, nieuwe uitdagingen.

Houdt andere mensen niet tegen

Er zijn mensen met sterke opvattingen en een groot ego. Een groot ego is iets anders dan een sterk ego. Een groot ego gaat meestal gepaard met kleinzieligheid. Deze mensen willen anderen hun moraal opleggen. Zij menen te weten wat goed is. De "goddelijke wet" komt helemaal overeen met hun opvattingen. Als je iets doet wat zij afkeuren, dan bots je niet met hun opvattingen, maar met de goddelijke wet. Dan deug je niet. In hun ogen.

Als je hiervan iets in jezelf herkent, besef dan, dat je dat aspect dient te TRANCE-FORMEREN. Houd jezelf voor, dat jij niet de wijsheid in pacht hebt. Geef mensen de ruimte om anders te zijn.

Hiervoor schreef ik over afwijkende seksuele geaardheid. Als je buurvrouw met drie mannen samenwoont, heb jij daar last van? Moet je haar dat kwalijk nemen? Of accepteer je haar en haar mannen gewoon zoals ze is?
Als je buurman twee vrouwen heeft ...
Als je buurman een bdsm-slaaf van je buurvrouw is, of je buurvrouw een bdsm-slavin van je buurman ...
Als je buurvrouwen een lesbische relatie hebben ...

De seksuele variaties zijn groot. Is jouw tolerantie dat ook?

Het bovenstaande geldt voor alle variaties in gedrag. Maakt het uit of je buren christelijk, joods, islamitisch, bhudistisch, hinduistisch, paganistisch of atheistisch zijn?

Houdt mensen niet tegen. Moedig ze aan hun eigen weg te gaan. Geef je medemensen de ruimte om zichzelf te ontdekken, zichzelf te worden.

Maak je los van de tribale mentaliteit

Veel mensen zitten vast in een tribale of dorpse mentaliteit. Tribaal komt van tribe, engels voor stam. Tussen verschillende groepen kan een stammenstrijd ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de tribale mentaliteit, waarin veel mensen zijn blijven steken. Om te bewijzen dat ze tot een bepaalde groep behoren, blaffen ze tegen leden van andere groepen. Dat bevestigt de groepsidentiteit.

Voor de tweede wereldoorlog werd de tribale mentaliteit versterkt. Vreemdelingenhaat werd systematisch aangewakkerd. En om te bewijzen dat men bij de groep hoorde, moest men meeblaffen. Hiermee programmeerde men de vreemdelingenhaat in de eigen geest. Deze systematische geestelijke vervuiling leidde tot fascisme en nazisme en tot een verschrikkelijke oorlog.

De afgelopen jaren hebben we hetzelfde patroon gezien. In vrijwel alle landen van europa zijn politici actief, die systematisch aanhitsen tot stammenstrijd. 'Vreemdelingen' moeten 'inburgeren'. Ze moeten de kleuren van de stam gaan dragen, zich gedragen als de andere leden van de stam en meeblaffen tegen 'vreemdelingen'. Systematisch wordt ingespeeld op de tribale mentaliteit. Dit zou heel goed kunnen leiden tot nieuwe sociale rampen: nieuwe epidemieën van fascisme, nazisme, etc. En uiteindelijk tot een derde wereldoorlog.

Je kunt je losmaken van deze tribale mentaliteit. Je kunt individu worden. Dat kun je doen met een proces van individuatie. Door naar jezelf te kijken, je normen en waarden te analyseren en te transformeren en vooral door TRANCE-FORMATIE. De cursus Yggdrasil is een geweldig systeem voor individuatie. Lekker uitburgeren en individu worden. Geestelijk op eigen benen leren staan, eigen normen en waarden ontwikkelen. Lekker afwijken van je voormalige stamleden. Doen wat je graag wilt doen. De sprong in het diepe wagen.

Wees geen groene kikker, die zichzelf laat gaarkoken, omdat hij niet uit zijn comfort-zone durft te springen. Spring uit je pan en wordt een volledig mens!

 

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

Korte auto-biografie

 

 

 

reclame/groenepolitiek_rabo.gif

 

Promoot ons !!!

Vindt u deze pagina leuk? Geef de link dan door aan je vrienden.

Ik doe niet veel met twitter of facebook. Maar voel je vrij om over deze pagina te twitteren. Of zet een link naar deze pagina op je facebook pagina, als je die hebt.

 

Mijn facebook pagina is Andreas-Firewolf, mijn linkedin pagina andreas-firewolf. Als je een connectie wilt via sociale media, dan kan dat daar.

 

Geen spionage

Op deze site vind je geen cookies of javacript voor spionage.

Vrijwel alle websites hebben 'google analytics' en knoppen voor facebook, twitter, et cetera. Deze technieken werken meestal met javascript. Nog voor je kunt kiezen voor of tegen 'cookies', sturen deze javascripts je gegevens naar facebook, google et cetera. De Oost-duitse Stasi droomde niet eens over zulke mogelijkheden om mensen helemaal in kaart te brengen.

Op deze website worden dergelijke technieken niet gebruikt. Hier wordt je privacy niet geschonden.

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Voor extra veiligheid is het beter wanneer uw schermnaam anders is dan uw gebruikersnaam. Minimaal 3 characters. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is vier maal 2

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  

 

Login

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Contact formulier

Navigeren op deze websites

Deze website heeft veel pagina's en veel informatie. Deze pagina geeft u informatie over hoe u door deze websites kunt navigeren.

Yggdrasil

Over de IJslandse wereldboom:

Wie en wat is Firewolf

firewolf/bos2.jpg

Firewolf aangaande spirituele onderwerpen

Videos met en over Firewolf

Firewolf aangaande wetenschap en spiritualiteit

firewolf/ANDREAS.JPG

Consulten, workshops en begeleiding

log2021/DSCF6850.JPG

Ons centrum: Alfheim

Hier kun je in foto's zien hoe ons centrum zich sinds 2004 ontwikkeld heeft.

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Een andere kijk op fundamentalisme

Om jezelf te leren kennen en jezelf te veranderen, dien je terug te gaan naar je diepste fundamenten.

De aarde is "de parel van het Universum"

Hier vind je een gedicht over Moeder Aarde.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Volledige tekst van deze verklaring.

Ontwikkeld door Nul-A Computers