01-01-2010

Harmonieleer

Resonantie en harmonie

Als je twee gitaren op elkaar afstemt,
en je slaat op de ene gitaar een snaar aan,
dan trilt de overeenkomstige snaar op de andere gitaar mee.

Dit verschijnsel noemt men resonantie.

Ieder voorwerp heeft een eigen frequentie. Als je een geluid maakt met die frequentie, begint het voorwerp mee te trillen. Dus kun je met geluid van de juiste frequentie ieder voorwerp in beweging brengen. Dit geldt ook voor organen en zenuwknopen. Met geluid van de juiste frequentie kun je organen, zenuwknopen en chakra's stimuleren en laten resoneren.

Als je een snaar van een gitaar aanslaat, hoor je niet alleen de grondtoon, maar ook een reeks andere tonen met veelvouden in hele getallen van de frequentie van de grondtoon. Dit zijn de boventonen. Iedere keer dat je de grondtoon verdubbelt, kom je in een hogere octaaf. Dus als de basisfrequentie 3 is, dan is 6 het tweede octaaf, 12 het derde, 24 het vierde, etc. Al deze boventonen hebben een nauwe relatie met de grondtoon, en omgekeerd.

Octaven en verdeling van een octaaf

Een octaaf wordt ingedeeld in een aantal noten. En als je dezelfde noot in het volgende octaaf wilt hebben, hoef je slechts de frequentie te verdubbelen. In het westerse muzieksysteem is het octaaf verdeeld in 7 hele noten en 5 halve. In het chinese systeem is het octaaf verdeeld in 5 noten, en in het Chinese budhisme werkt men met 5 chakra's. De 5 noten komen daar dan ook overeen met de 5 chakra's.

Omdat ik werk met 9 chakra's heb ik het octaaf verdeeld in 9 noten. En omdat de stuitchakra de onderste chakra is, komt de eerste noot overeen met de stuitchakra. Maar hoe vinden we nu de frequentie van die noot? In sommige boekjes wordt gewoon een toon genoemd, zonder verdere discussie. Voor een kritische geest is dit echter onbevredigend. In `Het Kosmisch Octaaf' van Hans Cousto (uitg. Panta Rhei, 1990) wordt een betere oplossing gegeven.

De stuitchakra staat in verbinding met de fysieke aarde en het fysieke lichaam. Daarom nam Cousto de frequentie van de aarde als grondtoon van de stuitchakra. Hiermee heb ik een tijdje gewerkt, en het werkt fantastisch. De aarde draait in 24 uur om haar as, dus heeft 24 keer 3600 seconden nodig voor een trilling. Zij heeft dus een frequentie van 1/86400 Hz. Dit is een onhoorbare superlangzame trilling. Maar met bovenstaande leer der octaven kunnen we deze grondtoon herleiden tot een hogere frequentie. We verdubbelen de grondtoon net zolang totdat we een bruikbare frequentie hebben. En als we 1/86400 24 keer verdubbelen krijgen we 194,18 Hz. Dit is een hoorbare toon. De noot G zit dicht in de buurt van deze frequentie.

De tonen van de chakra's

We hebben nu als frequentie voor de noot van de stuitchakra 194,18 Hz en 388,36 Hz. De laatste frequentie is de stuitchakra-noot van een hogere octaaf. En tussen deze twee frequenties bevinden zich nog 8 chakra's of 8 noten. We kunnen deze 8 frequenties lineair en logaritmisch over het interval verdelen. Voorlopig heb ik gekozen voor een (bijna) lineaire verdeling.

Het interval is 194,18 groot. Delen we dat door 9 dan krijgen we als verschil: 21,576, maar een tabel met precies gelijke delen is niet helemaal bevredigend. Voor de stuitchakra hebben we een natuurlijke toon: de frequentie van de aarde.

Zijn er voor de andere chakra's ook natuurlijke tonen te vinden? Daarvoor kunnen we kijken naar de frequenties van de hemellichamen. Hans Cousto geeft in `Het Kosmisch Octaaf' de frequenties van de zon, de maan en de planeten. Deze komen gedeeltelijk overeen met de gevonden tonen, en zo kunnen we de lineaire toonverdeling van de chakra's aanpassen aan de natuurlijke tonen.
Als we deze frequenties delen door 64 krijgen we frequenties in het zesde suboctaaf.

theta-ritmes en alfa-ritmes van de chakra's

 

Theta

Alfa

Stuitchakra

3.03

6.07

Sekschakra

3.29

6.58

Navelchakra

3.55

7.11

Maagchakra

3.94

7.89

Hartchakra

4.25

8.51

Keelchakra

4.64

9.27

Medullachakra

5

10

Derde oog

5.38

10.75

Kruinchakra

5.87

11.74

 

    Met Licht en Liefde
        Andreas Firewolf

 

reclame/groenepolitiek_rabo3.gif

 

Promoot ons !!!

Vindt u deze pagina leuk? Geef de link dan door aan je vrienden.

Ik doe niet veel met twitter of facebook. Maar voel je vrij om over deze pagina te twitteren. Of zet een link naar deze pagina op je facebook pagina, als je die hebt.

 

Mijn facebook pagina is Andreas-Firewolf, mijn linkedin pagina andreas-firewolf. Als je een connectie wilt via sociale media, dan kan dat daar.

 

Geen spionage

Op deze site vind je geen cookies of javacript voor spionage.

Vrijwel alle websites hebben 'google analytics' en knoppen voor facebook, twitter, et cetera. Deze technieken werken meestal met javascript. Nog voor je kunt kiezen voor of tegen 'cookies', sturen deze javascripts je gegevens naar facebook, google et cetera. De Oost-duitse Stasi droomde niet eens over zulke mogelijkheden om mensen helemaal in kaart te brengen.

Op deze website worden dergelijke technieken niet gebruikt. Hier wordt je privacy niet geschonden.

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Hoeveel is zes gedeeld door 3

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
We besturen onze geest met een aantal energiecentra of chakra's. Deze centra kun je op vele manieren stimuleren, versterken en ontwikkelen
Contact formulier
firewolf/ANDREAS.JPG

Consulten, workshops en begeleiding

firewolf/bos2.jpg

Wie en wat is Firewolf

alfheim.jpg

Ontwikkeling van ons centrum in noord-oost Groningen

yggdrasil/boom_kl.gif
runen100/01Fella.jpg

Online yoga

rasata/rasata.jpg
Contact formulier
Inloggen
Interessante links
Chakras en aura, kundalini, yoga
Ademoefeningen
Opleiding en persoonlijke begeleiding
Cursus RaSaTa-yoga
Er zijn vele soorten yoga. RaSaTa yoga is gericht op beheersing van energie en ontwikkelen van kundalini
Niet zweverig, maar praktisch
Occulte betekenis van kundalini
Maak kennis met de macht van de adem
Bestel een proefles
Olien om de chakras te reinigen en stimuleren
Mentale, emotionele en sensationele hygiene
Ontwikkeld door Nul-A Computers