01-01-2010

De drie nornen: Urð, Róta en Skuld

 

Róta of Verdandi

Op een forum werd mij gevraagd:

Wat mij echter deed verbazen - en daarom ook de opmerking - was je indeling Urð, Róða, Skuld. Allereerst verbinden de meeste "kenners" de Goden Freyr/Freyja, Heimdall en Tyr aan de ættir (sommige verwisselen Heimdallr met Hel), maar ik vind je verbinding met de nornen persoonlijk veel sterker en beter toepasbaar. Mijn verbazing ligt grotendeels bij het feit dat ik benaming Róða niet ken voor de norn die over het algemeen bekend staat als Verdandi. Ik heb de naam even snel opgezocht in de teksten en ik kom het enkel tegen als naam voor een Walkuur, beschreven door Snorri in de proza Edda. Ik vraag af waarom je deze naam gebruikt voor de tweede zuster?

In de Gylfaginning vers 36 staat:

Hrist en Mist,
moeten mij de drinkhoorn brengen;
Skeggjöld en Skögul,
Hildr en Thrúer,
Hlökk en Herfjötur,
Göll en Geirahöd,
Randgríd en Rádgríd en Reginleif,
zij brengen de Einherjar de mede.

Deze vrouwen heten valkyrja's. Óðinn zendt hen naar ieder gevecht; ze stellen vast wie zal sterven en wijzen de zege toe. Gudr, Róta en de jongste norn, Skuld, rijden altijd uit om de doden te kiezen en over de gevechten te beslissen. (Over de noordse goden pag 55.)

Er zijn 13 valkyrja's, die gewijd zijn aan Óðinn. Zij komen overeen met 13 verschillende winden en de 13 volle manen in een jaar. Er is nog een veertiende valkyrja, Sigdrifa, die meestal slaapt.

Je word

1.2 Urð

runes220/02Urd.jpg

1.2 Urd:

Eén van de drie nornen, komt overeen met "De hoge priesteres" in de gewone tarot.

Het plaatje:

Tussen twee zuilen zit een oude vrouw. In haar hand houdt zij een paar sleutels. Voor haar stroomt een bron met twee witte zwanen. Dit zijn de enige volmaakte zielen in het heelal. Op de achtergrond staat de wereldboom Yggdrasil.

Op de zuil rechts van de vrouw (links op de kaart) staat een rad met acht spaken. Dit is het zonnerad. Op de linkerzuil staat een rad met vier spaken. Dit is het maanrad.

Uitleg:

De vrouw op de tekening is Urð, de norne van het wordingsproces. De nederlandse naam is Word, hetgeen overeenkomt met het engels Wyrd. "Je word." is dus correct nederlands, omdat word hier geen werkwoord maar een zelfstandignaamwoord is. "Je word" komt een beetje overeen met "Je lot". Maar "je lot" heeft iets fatalistisch, iets dat je overkomt. "Je word" is je wordingsproces, wat je aan het worden bent.

Het zonnerad symboliseert haar mannelijke dynamische kant. Het maanrad symboliseert haar vrouwelijke ontvankelijke kant. De wereldboom symboliseert de energie door haar ruggegraat. De sleutels in haar handen kunnen het verleden vergrendelen of ontgrendelen. Urð heeft de sleutels van de grendels van Urð.

Gudr (of Urð), Róta en Skuld spinnen de draden van het lot.

In mijn boek De Runentarot schrijf ik er over:

Drie Ættir:

30 De oude runenrij werd verdeeld in 3 ættir van acht runen. Ættir betekent in het oud IJslands: 1. deel van de hemel; 2. iemands familie. Ættaðr betekent: iemands afkomst. Icelandic Dictionary.

31 De ættir waren afkomstig van de hemel, zij waren afkomstig van de drie nornen Urð, Róta en Skuld. In India kennen de hindoe's de drie Guna's: Tamas, Satvas en Rajas. Deze komen overeen met de drie nornen.

32 De nornen spinnen het lot van het universum. Urð spint het eerste ættir van acht runen. Zij komt overeen met Tamas, de koele zware trage vrouwelijke energie. Zij wordt ook geassocieerd met het verleden. Róta spint het tweede ættir van acht runen. Zij komt overeen met Satvas, de harmonische energie, het heden. En Skuld spint het derde ættir van acht runen. Zij komt overeen met Rajas, de hete lichte snelle mannelijke energie, de toekomst. Dit heb ik uitgebreid besproken in hoofdstuk 1 van mijn boek: 'Yggdrasil deel 1: aarden in de fysieke realiteit'.

33 Urð is gericht op het verleden. Zij is de manifestatie van de geschiedenis, het conservatisme. Haar naam kan vertaald worden als: 'wat zich aan het ontwik-kelen is' met als extra betekenis: 'wat niet meer voorkomen kan worden'. Een andere naam voor haar is Gudr. Dit betekent: goddelijke. Skuld is gericht op de toekomst. Zij is de manifestatie van de vooruitgang. Haar naam betekent: 'Schuld' of 'datgene wat afgelost moet/gaat worden'. De vrouwelijke energie wil alles houden zoals het is, de mannelijke energie wil alles vernietigen om iets nieuws te scheppen. Als Urð overheerst, is er stagnatie en verval. Als Skuld overheerst, is er overmoedige vernieuwing, die ontworteling en chaos veroorzaakt. Alleen als Urð en Skuld in harmonie worden gehouden door Róta kan men de maatschappij in harmonie houden. Róta betekent 'wortel' (engels: root). We wortelen in het heden. Een andere naam voor haar is Verdanði. Verða betekent: 'wat gebeurt', 'wat iemand overkomt', 'wat ontstaat', 'wat iemand moet doen'. (Icelandic Dictionary.) Het raadplegen van het runenorakel kan helpen de balans te houden tussen stagnatie en vernieuwing. De runen geven de kosmische krachten weer, die op dat moment een rol spelen. Door hiermee rekening te houden, kan men een levenspad (tá-Róta) volgen dat in harmonie is met de kosmos. (tá-Róta betekent: de weg van Róta.)

Notabene: De nummers zijn alinea-nummers. Iedere alinea is genummerd. Achterin het boek staat een zeer uitgebreide index, die verwijst naar de alinea-nummers. Zo kun je informatie snel terugvinden en ook verbanden zoeken tussen de verschillende mythologische figuren.

In Glitnir is de bron van Urð

Recht, 6 van Speren

runes220/sp06_recht.jpg

Recht, 6 van Speren:

De 6 van speren verwijst naar de rechtzaal van Forseti (voorzitter). Bij de hal is de bron van Urð. De drie nornen spinnen hier het lot. In de bron zwemmen twee witte zwanen.

Het plaatje:

Glitnir heeft groene bossen in een bergachtig gebied. Op de achtergrond staan statige hoge spitse bergen bedekt met sneeuwkappen. Op een open plek is een verhoging gemaakt van wit gesteente. Hagelwitte treden leiden omhoog. Op de verhoging staat een vierkante roodgouden tempel met negen keer negen roodgouden pilaren. Op de enorme pilaren rust een schitterend dak. Naast de tempel ontspringt een bron. Deze vormt een meer, waarin twee witte zwanen zwemmen. Dit zijn de enige twee volmaakte zielen in het universum. Naast de bron zit een oude vrouw. Zij heeft een sleutel in haar hand. Achter haar staan een rijpe vrouw en een jonge maagd. De oude vrouw heeft lang grijs haar en een gegroefd gezicht. De rijpe vrouw heeft rood haar, volle borsten en is lang en slank. De jonge maagd heeft blond haar en is tenger gebouwd. Zij heeft vurige ondeugende ogen.

Uitleg:

Deze wereld is verbonden met de keelchakra. Hier vinden we de creativiteit en de wetten van karma. Als je gewend bent dingen heel te maken, schep je een heilzame toekomst voor jezelf en je omgeving. Als je gewend bent wraak te nemen, te straffen en relaties kapot te maken, schep je onheil en verderf. Je onbewuste werkt volgens de gewoonten die je hebt geleerd. Dat is karma. Als je eenmaal gewoon bent kwaad te doen, is het moeilijk om deze schadelijke gewoonte te veranderen. Heb je eenmaal de gewoonte om goed te doen, dan doe je automatisch goed. Zonder dat het moeite kost.

 

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

Korte auto-biografie

 

 

 

reclame/groenepolitiek_rabo5.gif

 

Promoot ons !!!

Vindt u deze pagina leuk? Geef de link dan door aan je vrienden.

Ik doe niet veel met twitter of facebook. Maar voel je vrij om over deze pagina te twitteren. Of zet een link naar deze pagina op je facebook pagina, als je die hebt.

 

Mijn facebook pagina is Andreas-Firewolf, mijn linkedin pagina andreas-firewolf. Als je een connectie wilt via sociale media, dan kan dat daar.

 

Geen spionage

Op deze site vind je geen cookies of javacript voor spionage.

Vrijwel alle websites hebben 'google analytics' en knoppen voor facebook, twitter, et cetera. Deze technieken werken meestal met javascript. Nog voor je kunt kiezen voor of tegen 'cookies', sturen deze javascripts je gegevens naar facebook, google et cetera. De Oost-duitse Stasi droomde niet eens over zulke mogelijkheden om mensen helemaal in kaart te brengen.

Op deze website worden dergelijke technieken niet gebruikt. Hier wordt je privacy niet geschonden.

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Voor extra veiligheid is het beter wanneer uw schermnaam anders is dan uw gebruikersnaam. Minimaal 3 characters. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is negentien min 6

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  

 

Boek 'De Runentarot', auteur Andreas Firewolf, 372 pagina's met een zeer uitgebreide index
Login

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Contact formulier

Navigeren op deze websites

Deze website heeft veel pagina's en veel informatie. Deze pagina geeft u informatie over hoe u door deze websites kunt navigeren.

Yggdrasil

Over de IJslandse wereldboom:

runen100/01Fella.jpg
runes/pentagram_klein.gif

24 Runen van het oude Futhark

25 Rune kaarten
runes/h_runenrij.gif
yggdrasil/boom_kl.gif

Vier Elementen: Iijs, Vuur, Zee en Wind

4 Keer 12 werelden van Yggdrasil

En we beginnen met Ginnunga-gap.

Bestel het Runentarot deck

bestel de Runentarot TRANCE-FORMATIES.
webshop/runentarotdoos.jpg

Wat heb je aan de Runentarot?

Uitleg over het doel en gebruik van de Runentarot

Met de Runentarot kun je inzicht krijgen:

De Runentarot is spiritueel en sjamanistisch

De Runentarot legt de diepste instinctieve lagen van de geest bloot. Daarvoor heeft Andreas Firewolf deze tarot ontwikkeld. De Runentarot is gebaseerd op de oude germaanse mythologie en runenmagie. Liesbeth Haring heeft deze Runentarot geschilderd.

De 25 Runenkaarten

De Runen zijn magische tekens van de pre-Christelijke Noord-europese stammen. De oude Noorse runenrij had 24 Runen, 24 geheimen. De 18e Rune heeft twee betekenissen, dus die heb ik twee keer in de Runentarot opgenomen. Zo komen we aan 25 Runenkaarten.

runes/h_runenrij.gif

Ginnunga-gap en de werelden van Yggdrasil

In den beginne was de leegte: Ginnunga-gap, 'het misleidende gat'.

In de leegte groeide de wereldboom: Yggdrasil. De wereldkaarten komen overeen met de werelden van Yggdrasil.

De 20 klassekaarten

Er zijn vier maatschappelijke klassen:

  1. Knechten.

  2. Vrijen.

  3. Leiders.

  4. Krijgers.

Ontwikkeld door Nul-A Computers